2022.01.26. 14:38:48
Látogatások száma eddig:6959823
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Szuperlapos zsebdigi fényképező: Sony DSC T1
[2004. 06. 19.]
Az ergonómia mindig nagyon fontos volt a Sony szemében, így végre az amatőrkategóriás gépekben is üdvözölhetjük a 2.5"-es óriási kijelzőt.

Ez a méret sokkal nagyobb, a megszokottnál és emiatt sokkal jobban látható. Nemcsak fotózáskor, a komponálásnál nagy segítség, hanem a képek visszanézésekor. Mint egy hordozható elektronikus fotó és videóalbum, úgy fest a W-1-es és a T-1-es modell. Igazi video-walkmanná alakultak és még az idôsebbek is jól látják kijelzôjüket. Ezek a kijelzôk pedig már nem tükrözôdû felülettel rendelkeznek, minimum 123 kilopixekesek, napfényben is láthatók és árnyalatgazdagságuk is megnôtt. A T-1-es ráadásul hibrid LCD-t kapott, azaz egyetlen képpont színét már 2x3 színbôl keveri ki. A kijelzô két rétege ugyanis két különbözô technológiát alkalmaz.


Az ultra pici kategáriában a Cyber-shot T-1-es az ipari fomatervezés egyik gyöngyszeme. Ellenálló alumíniumváza a funkció jegyében született, de egyszerûségével is megkapó, hiszen felülete selyemfényû. Sok funkcióját megosztja a W-1-essel: Real Imaging Processor, többmezôs fénymérés, autofókusz-segédfény, fekete-fehér és szépia üzemmód, sorozatfelvétel, MPEG VX videomód, 14 bites DXP-A/D konverter, folyamatos autofókusz és elôvillanásos vakufénymérés. Ezen felül itt is megtaláljuk a különbözô motívumprogramokat: tájkép, éjszakai felvétel, éjszakai portré, téli sportok, tengerpart, sportfelvétel és tüzijáték, makrofelvétel. Ha ezeket állítjuk be a normál program helyett, gépünk tudja, milyen környezetben fotózunk képeink tehát még jobb minôségûek lesznek.
A pirinyó méret miatt azonban a T-1-es már saját lítiumakkumulátorral rendelkezik, memóriakártyája pedig MemoryStick Duo és Pro Duo, azaz a kisebb méretû Sony memóriakártya. A dobozban azonban megtaláljuk a MemorisTick/Duo adaptert is, azaz a kisebb kártyát is gondtalanul használhatjuk régebbi készülékeinkben. A kis géphez bölcsô is jár, mely az akku töltésérôl ugyanúgy gondoskodik, mint az USB-s kapcsolatról, valamint a videokimenetrôl. A bölcsôbe helyezve a T-1-est nagy kijelzôje felénk néz, így elektronikus diavetítéshez azon nyomban használhatjuk.
Megjegyzem, hogy a kis méret nem volt akadály az optikai dizájnereknek: optikai keresôvel is felszerelték a kis gépet. Objektívje a miniatürizálás csúcsa, ugyanis a 3x-os zoomtartománnyal rendelkezô Vario Tessar igen kisméretû, a CCD-vel egybeépülô prizmás optikai rendszer a gépvázban függôlegesen helyezkedik el. Az objektív fényereje is egészen kiváló méretéhez és zoomátfogásához képest. Az objektívet 2x-es digitális zoom egészíti ki. Ennek a nagyon igényes kivitelû, kiváló képet adó fényképezôgépnek egyetlen hátránya a kis mérete. Ebben semmi ellentmondás nincsen, hiszen így nehezebb fogni, és jobban kell rá vigyázni, hiszen könnyebben el lehet veszteni, vagy éppen rá lehet ülni, ha farzsebben hordjuk. Trendi kinézete miatt mindenkinek ajánlható, de talán leginkább a hölgyek számára, vagy olyanoknak, akik mindig tartanak maguknál fényképezôgépet.
De akár az amatôr búvároknak is kiválóan megfelel, hiszen a T-1-eshez búvártok is készül. Nem is akármilyen! 40 m-ig vízálló, a párásodást meggátló bevonattal elláttott búvártokról van szó, mely lebeg a víz felszínén. Nagyon tetszetôs, hogy a gép szinte korlátlanul kezelhetô - még tokkal feruházva is: mode, shutter, zoom, flash, macro, control, self timer, review, menu. A kiválóan látható, nagyméretű LCD panel segíti a búvárfotós munkáját. A tok egyébként állványra is csavarható, ami ritkaság! Nagyon hasznos dolog ez, ugyanis a búvártok nemcsak a vízalatti, hanem a vízparti és sivatagi fotózásnál is elengedhetetlen! A tengerparti sós levegô - az elôforduló páralecsapódással egyetemben - gyilkos lehet gépünk elektronikájára, a finom homok pedig további károkat okozhat. Érdemes erre gondolnunk nyaralás elôtt.

+ Masszív alumínium váz
+ az „objektívsapka” egy elcsúszó alu lap
+ óriási display
+ a gép farzsebben hordható
+ 5 megapixel felbontás ebben a gépméret-osztályban
+ könnyen elérhetô expozíciókorrekció, sorozatfelvétel, élô histogram
+ búvártok használatának lehetôsége.

- Picit nehezen foghattó a gép (méretébôl adódóan).
Búvártok a DSC-T1-hez

+ 40 m-ig vízálló, páramentesítô bevonata van, állvány csatlakoztatható hozzá, nagyon sok funkció elérhetô a tokon keresztül is.

Tesztképek