2022.01.26. 15:11:19
Látogatások száma eddig:6959844
Utolsó frissítés: 2008. 03. 02.
Ha értesülni szeretne újdonságainkról, híreinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
 
Ajánlja honlapunkat barátainak, ismerőseinek!
 
Szerkesztők: info@greenfoto.hu
Sony újdonság: Sony DSC W-1
[2004. 06. 19.]

A videótechnikában szerzett több évtizedes tapasztalatait már régóta kamatoztatja a fotó területén is a japán óriáscég. Fényképezôgépeikben Carl Zeiss T* objektívek kapnak helyet és formatervezôik a legmerészebb, vagy akár abszolút konzervatív megjelenést is felvállalják. Válogathatunk tehát kedvünkre a géptípusok között.

A Cyber-shot DSC-W1-es formái az Art Deco-ba hajlanak, igazi modernista dizájn. Letisztultsága és egyszerûsége miatt könnyen kezelhetô. Váza nagyon erôs, az objektív szerkezetének robosztusságát és rigiditását vastag fémgyûrû szolgálja. Így az objektív biztosan áll többrészes tubusában, azaz kifogástalan, éles rajzát a CCD maradéktalanul kihasználhatja. Az objektív 3x-os optikai zoommal dicsekedhet, ezt pedig 2x-es digitális zoom egészíti ki. A kombinált zoomtartomány így összességében 6x-os, ami minden amatôrfeladat elvégzésére alkalmas. Ha ezzel nem elégednénk meg, a VAD-WA adapter megvásárlása után háromféle eredeti távcsôelôtétet is felcsavarhatunk, ezzel kibôvítve a zoomtartományt. A VCL-DH0730-as nagylátószögû elôtét 0.7x-es, a VCL-DH1730-as teleelôtét 1.7x-es, míg a VCL-DH2630-as szupertele-elôtét 2.6x-es szorzót képvisel. Segítségükkel az optikai tartomány 11x-esre növelhetô, míg a kombinált több, mint 22x-esre. Az elôtéttel egyébként idegen gyártó szûrôi és elôtétei is használhatók, ezért igen hasznos tartozéknak minôsül. Maga az objektív Tessar rendszerû, azaz az évszázada híres négylencsés alaptípusra vezethetô vissza szerkezete. Ennek megfelelôen borotvaélesen, nagyon jó felbontással dolgozik és mindezt viszonylag kevés lencsével éri el, ami a gép nagyon jó ár/teljesítmény viszonyában is tükrözôdik. Mindez 5 csoportba rendezett 7 lencsét takar, melyekbôl 3 db aszférikus felülettel rendelkezik.


A Carl Zeiss objektív 5.1 megapixeles Super HAD CCD-re vetíti a képet, Ennek a CCD-nek jellemzôje, hogy az egyes pixelek szigetelése kiváló, így az elektronikus zajt már szerkezetének kialakítása folytán csökkenti. 1/25 s-nál hosszabb expozíciós idôk esetén az elektronikus zajszûrô is bekapcsol, ezt a záridô mögött feltûnô „NR” szimbólum jelzi számunkra. Manuális üzemmódban a leghosszabb záridô 30 s, így jól exponált éjszakai felvételeket is készíthetünk a W-1-essel. A CCD színvisszaadása jellegzetesen „szonis”, azaz jellegében telített, jó színkontrasztot mutat. Kiválóan jelennek meg a harsány színek, még a kékek is, melyeket a versenytársak nemigen tudnak jól kezelni. jellemzô a zöld és a vörös élénkebb visszaadása, ami tájfotónál és portrénál igen hasznos: a hajszínek vöröses árnyalatainak kiemelése sok hölgyismerôsünk tetszését fogja kivívni. A videós múlt eredménye, hogy a Sony gépek automata fehéregyensúlya kiváló, illetve az is, hogy az automata színbeállítás és élesítés miatt a képek utólagos feldolgozására - nyomtatás elôtt - gyakorlatilag alig van szükség. A CDD videoüzemmódban is kiválóan mûködik, 640x480 pixeles, 320 kép/s-os videofelvételeket is készíthetünk vele. Mivel a videofelvétel hosszát csak a memóriakártya szabad tárhelye korlátozza, VHS felvevôinket megszégyenítô minôségben videózhatunk a W-1-essel. Mivel a kis gép egyszerûbb szerkesztési lehetôségekkel és nagysebességû USB 2.0-ás porttal rendelkezik, videokameraként is kiválóan használható. Mindösszesen 512 MB-os, esetleg 1 GB-os MemoryStick Pro-t kell vásárolnunk hozzá. Utóbbin a legjobb minôségben felvett videóból 12 perc 20 másodpercnyi anyag fér el. Ha a kicsit nagyobb tömörítést választunk, akkor némi minôségromlás árán 44 perc 27 másodpercet felvételezhetünk. Ez már nem kevés. Tartozékok szempontjából nagyon széles vertikumot ajánl a Sony. Példának okáért csak táskából háromfélét választhatunk, illetve vásárolhatunk tokot MemoryStick-jeinknek, de a külsô vaku is szerepel a kínálatban. A W-1-es akkumulátora szabványos AA (LR6) méretû lítium-rúdakkumulátor, melyet töltôvel együtt megtalálunk az alapcsomagban. Ennek a megoldásnak az is nagy elônye, hogy szükség esetén akár alkáli elemrôl is fotózhatunk, ha akkuink lemerülnek valahol.
A videótechnikában szerzett több évtizedes tapasztalatait már régóta kamatoztatja a fotó területén is a japán óriáscég. Fényképezôgépeikben Carl Zeiss T* objektívek kapnak helyet és formatervezôik a legmerészebb, vagy akár abszolút konzervatív megjelenést is felvállalják. Válogathatunk tehát kedvünkre a géptípusok között.>BR< A Cyber-shot DSC-W1-es formái az Art Deco-ba hajlanak, igazi modernista dizájn. Letisztultsága és egyszerûsége miatt könnyen kezelhetô. Váza nagyon erôs, az objektív szerkezetének robosztusságát és rigiditását vastag fémgyûrû szolgálja. Így az objektív biztosan áll többrészes tubusában, azaz kifogástalan, éles rajzát a CCD maradéktalanul kihasználhatja. Az objektív 3x-os optikai zoommal dicsekedhet, ezt pedig 2x-es digitális zoom egészíti ki. A kombinált zoomtartomány így összességében 6x-os, ami minden amatôrfeladat elvégzésére alkalmas. Ha ezzel nem elégednénk meg, a VAD-WA adapter megvásárlása után háromféle eredeti távcsôelôtétet is felcsavarhatunk, ezzel kibôvítve a zoomtartományt. A VCL-DH0730-as nagylátószögû elôtét 0.7x-es, a VCL-DH1730-as teleelôtét 1.7x-es, míg a VCL-DH2630-as szupertele-elôtét 2.6x-es szorzót képvisel. Segítségükkel az optikai tartomány 11x-esre növelhetô, míg a kombinált több, mint 22x-esre. Az elôtéttel egyébként idegen gyártó szûrôi és elôtétei is használhatók, ezért igen hasznos tartozéknak minôsül. Maga az objektív Tessar rendszerû, azaz az évszázada híres négylencsés alaptípusra vezethetô vissza szerkezete. Ennek megfelelôen borotvaélesen, nagyon jó felbontással dolgozik és mindezt viszonylag kevés lencsével éri el, ami a gép nagyon jó ár/teljesítmény viszonyában is tükrözôdik. Mindez 5 csoportba rendezett 7 lencsét takar, melyekbôl 3 db aszférikus felülettel rendelkezik.


A Carl Zeiss objektív 5.1 megapixeles Super HAD CCD-re vetíti a képet, Ennek a CCD-nek jellemzôje, hogy az egyes pixelek szigetelése kiváló, így az elektronikus zajt már szerkezetének kialakítása folytán csökkenti. 1/25 s-nál hosszabb expozíciós idôk esetén az elektronikus zajszûrô is bekapcsol, ezt a záridô mögött feltûnô „NR” szimbólum jelzi számunkra. Manuális üzemmódban a leghosszabb záridô 30 s, így jól exponált éjszakai felvételeket is készíthetünk a W-1-essel. A CCD színvisszaadása jellegzetesen „szonis”, azaz jellegében telített, jó színkontrasztot mutat. Kiválóan jelennek meg a harsány színek, még a kékek is, melyeket a versenytársak nemigen tudnak jól kezelni. jellemzô a zöld és a vörös élénkebb visszaadása, ami tájfotónál és portrénál igen hasznos: a hajszínek vöröses árnyalatainak kiemelése sok hölgyismerôsünk tetszését fogja kivívni. A videós múlt eredménye, hogy a Sony gépek automata fehéregyensúlya kiváló, illetve az is, hogy az automata színbeállítás és élesítés miatt a képek utólagos feldolgozására - nyomtatás elôtt - gyakorlatilag alig van szükség. A CDD videoüzemmódban is kiválóan mûködik, 640x480 pixeles, 320 kép/s-os videofelvételeket is készíthetünk vele. Mivel a videofelvétel hosszát csak a memóriakártya szabad tárhelye korlátozza, VHS felvevôinket megszégyenítô minôségben videózhatunk a W-1-essel. Mivel a kis gép egyszerûbb szerkesztési lehetôségekkel és nagysebességû USB 2.0-ás porttal rendelkezik, videokameraként is kiválóan használható. Mindösszesen 512 MB-os, esetleg 1 GB-os MemoryStick Pro-t kell vásárolnunk hozzá. Utóbbin a legjobb minôségben felvett videóból 12 perc 20 másodpercnyi anyag fér el. Ha a kicsit nagyobb tömörítést választunk, akkor némi minôségromlás árán 44 perc 27 másodpercet felvételezhetünk. Ez már nem kevés. Tartozékok szempontjából nagyon széles vertikumot ajánl a Sony. Példának okáért csak táskából háromfélét választhatunk, illetve vásárolhatunk tokot MemoryStick-jeinknek, de a külsô vaku is szerepel a kínálatban. A W-1-es akkumulátora szabványos AA (LR6) méretû lítium-rúdakkumulátor, melyet töltôvel együtt megtalálunk az alapcsomagban. Ennek a megoldásnak az is nagy elônye, hogy szükség esetén akár alkáli elemrôl is fotózhatunk, ha akkuink lemerülnek valahol. +: Fémváz, objektívfoglalatot védô fémgyűrű kiképzés a vázon, elektromikus és optikai keresôje is van, élô hisztogram, nagyon gyors felállás bekapcsoláskor (kevesebb, mint 1 s), lassú vakuszinkron, kevés fényben is jól működô AF, óriási kijelzô.

Tesztképek